Canımmmm Ailemmmm

Canımmmm Ailemmmm
Hayatımın Aşkı..

10 Kasım 2011 Perşembe

1-8 ay arası kontrollerin

07.03.2011 ( 14 Günlüksün)
Kilo: 3.56

Alev'le ilk tanıştığımız randevuydu. Daha önce uzun uzun anlattım zaten. Sana baştan anlatayım ufaklık. Öğlen telefon geldi, birisi randevusuna gelmemiş hemen yerine bizi alacaklarını söylediler. Evde anannen vardı. Ben acayip heyecanlandım, seninle ilk defa Yalnız çıkacaktık. Çok fazla sorum vardı, hiçbirini yazamamıştım, kafam doluydu ama bir okadar da boştu. Bu arada sen yeni uyanmıştın, emziripte mi çıksam yoksa 10 dakkada gideriz ordamı emzirsem diye düşünürken. Sen DELİ gibi ağlamaya başladın. Sen ağladıkça ben heyecanlandım. Heyecanlandıkça gerildim, ilk zamanlar sen ne zaman ağlasan bende ağlardım. Sen ağlıyosun, ben ağlıyorum. Hatta anannen bile ağlıyordu.Paniklikle seni 10 kat giydirmişim. Kapıyı kitlemekte zorlandım hatta kitlemeden çıkmışım gelince anladım. Neyse bi kuvvet attık kendimizi taksiye anannenle. Takside aklıma geldi BİR ARABAM olduğu. Neyse 10dk gittik oraya ordakiler önce emzirin sonra alalım muayeneye dedi de ben acayip rahatladım. Girdik içeri bana PELİN ANNE dedi büyük bir sıcakkanlılıkla. Hemen rahatladım orada. Seni soyduk, heryerine baktı. “Bak dedi bu çocuk fena olacak. İlerde bunun peşinden çok koşturacaksın” ilk analizini zaten çok merak ediyordum çünkü NAZAN demişti, Alev'in analizleri mutlaka tutar diye. Sonra senin rutin kontrollerini yaptı. Seni ananneye verdi, yanına oturmamı istedi. Bi kere Hoş geldin dedi ANNELİĞE, hiç korkma annelik serüveni zor ama çok keyiflidir dedi. Herhalde anladı dedim içimden korktuğumu... sonra sırayla hem anlatmaya hemde hatırlayayım diye kağıda yazmaya başladı. Ama en önce belirteyim ki DEMİR kendini hala anne karnında hisseder o yüzden onu mutlaka hep kucağında taşı, göğsüne bastır, kendini güvende hissettir. Kokunu hep duysun. Ağlarsa kulağına hışşşşş diye seslen mutlaka susar. Ama SAKIN KUCAĞA ALMAMAZLIK ETME dedi.

1-şu an sütün ÇIRAK SÜT dedi. Daha tam doyurucu değil, o yüzden bebek sürekli emmek isteyecektir. Sende mutlaka emzir dedi. Olgun süt ancak 6-9 hafta aralığında gelir dedi.
2-9 haftadan sonra kalite ve miktar çısından maksimuma ulaşır dedi. Bu haftalara gelmeden önce 10 anneden 5'nin sütü bebğine yetmez sende korkma sütüm yok diye dedi.
3-Günde 25-30 gr kadar kilo alır.
4- Sütünün kaliteli ve yeterli miktarda olabilmesi için senin uykun çok önemli. İlk zamanlar bebekler 2 saatte bir kalkar. Bu yüzden gece emzirdikten sonra kalkarsa baba mutlaka mama versin, sen uyu, 4 saat kesintisiz uyursan bir sonraki emmeye sütün çok kaliteli olur ve bebekte yetrli doyuma ulaşır dedi. ( Biz bunu hiç yapamadık, çünkü sen sürekli emmek istiyordun)
5-Gece 5 saat, gündüz 4 saat açlığa dayanırlar. Sadece emmek istedikleri için emerler dedi.
6-En az 1 meme tam boşalana kadar emzir. Bir bebek memenin %90'nını 7 dakikada, %10'unu 3 dakikada boşaltır dedi. ( İŞTE BUNU DUYDUĞUMA İNANAMADIM BEN 45 DAKİKA EMZİRDİĞİMİ BİLİRİM) Toplamda 10 dk göğsü boşaltır ama geri kalan 20 dakikada keyif yapar. Sen sadece 30 dakika 1 göğüste kalmasına Müsaade et dedi. 30 dakikayı geçti, gazını çıkarttın, UYUMADI o zaman 2. memeyi ver dedi. Uyursa problem yok, hızla emiyorsa doymadığını gösterir süreyi bekle hala uyumadıysa 80-90ml mama teklif et.
7-MEME KARNINI DOYURMA ARACIDIR. ASLA EMZİK NİYETİNE KULLANMASINA İZİN VERME ASLA UYKU ARACI OLARAK KULLANMASINA İZİN VERME
8-Acı, kahve, cola, süt kesinlikle YASAK
9-Kalsiyum alımı %50 artırılır.
10-Anne haftada 3 gün balık yağı alır.
11- Anne sütünü artıran besinler: kestane şekeri, badem,marul,dereotu,kefir,boza,elmasuyu,hurma,elma kurusu,üzüm kaynatılıp içilirse ve STİLL TEA çay
12- Anne hergün sıcak basınçlı suyla göğüslerine masaj yapar.
13-YASAK DEĞİL AMA KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BESİNLER: Kurufasulye, nohut, Bezelye,brokoli,lahana,bulgur pilavı,kuruyemiş,çikolata,portakal suyu,domates,soğan, sarımsak
14- Tüm eklemleri kıtırdar normaldir, KORKMA
15-İlk 6 ay burnu hep tıkanacaktır. OTRİBEBE ve SERUMFİZYOLOJİK kullanılacak.Oda ısısı artırılacak, odanın nemi düşürülecek.
16-Kaka: Günde 2 -12 arası yapar.
17- Kullandığın Hiçbir üründe PARABEN olmayacak. UNİBABY YENİDOĞAN kullan.
18-Popoda kızarıklık olursa POPOLİN OMEGA kullan.
19- Hergün yıkanacak, haftada Yalnız 2 kere şampuan kullanılacak
20- 25cm kadarını görür. Bu yüzden emzirirken GÜLÜMSEYEN, GÜÇLÜ VE SAKİN EBEVEYN OL.
21-Hıçkırık çok olacaktır. Dik tut, tekrar emzir fakat LİMONLU SU VERME
22-Hapşırık çok olur sakın HASTALANDI diye KORKMA. 3 nedeni vardır. 1-Ani ısı değişikliği 2-parlak ışık 3-odadki tozlar
23-Odasında kuştüyü, kaztüyü, elyaf olmayacak herşeyi %100 pamuk olacak.
24-Kıyafetleri giyilmeden önce mutlaka SABUNLA yıkanacak.YUMUŞATICI kullanılmayacak.Sabunu KESKİN KOKULU olmayacak.
25-Kafasına ve boynuna dikkat edilecek. ,
26-İlkel davranır çok fazla refleks gösterir.
27-Isı merkezi beynidir.İlk 2 yıl el-ayak-yanak ve burnu ÜŞÜR. Başı sıcakolmalıdır ama TERLETME . Üşüdüğü sadece KULAK MEMESİNDEN anlaşılır. İlk 1 ay bizden 1 kat fazla giyinir. Oda ısısı 22-23 derece, Banyo ısısı 25-27 derece Banyo Suyu ısısı 36-37 derece olmalıdır. Ateşi bebeklerde 1,5 yaşına kadar sadece ama sadece KOLTUKALTINDAN ölçülür. Uyurken nefesini tutabilir, korkma tüm bebekler yapar. Yatağında başının altına eğim ver, boğulmaya karşı, ayrıca YAN YATIR. İşte ilk muayenede bunları konuştuk ufaklık, eee herşeyi ben sormadan tıkır tıkır söyleyince ANNEN inanılmaz bir rahatlıkla çıktı ordan.

14.03.2011 (21 GÜNLÜKSÜN)
KİLO: 4.08

1 hafta sonra kilo kontolü için görmek istedi. Çok beğendi gelişimini. Beni tebrik etti. SÜTÜNE SAĞLIK PELİN ANNE dedi. Bizde acayip KEYİFLİ çıktık ordan. 30.03.2011 (37 GÜNLÜKSÜN) KİLO:5.09 Daha sen çok ufak olduğun için 15 gün sonra tekrar gittik, tabi benim çok fazla sorum vardı. Baban artık muayeneye gelebilmek için tüm işlerini erteliyordu ufaklık. İlk olarak beni tebrik etti, kilo alışını, gelişimini çok beğendiğini söyledi.Sonra;
1- 6 saat açlığa dayanırlar.
2-En az 1.5 saatte acıkırlar.
3-Ağlaması, Gazı artacak merak etme
4-Her ağlayışı açlık değildir, o yüzden her ağladığında MEME VERME.
5-Memede kalma süresi azalır, memeyi çekme gücü arttığı için çabuk doyar.
6-MEMEYİ SAKİNLEŞTİRİCİ OLARAK KULLANMA
7-Emzik serbesttir, kullanabilirsin.
8-Reflüsü artacaktır. Kontrol altında tut. Günde 4-5 kere emer, yarım saat içinde emdiğinden fazlasını çıkartıyorsa, öksürük varsa, morarma oluyorsa ve nefesini çok sık tutuyorsa hemen getir.
9-El emme ayı, korkma 18 aylık olana kadar emenler var. Gayet normal.
10-Müzik algısı çok açıktır. Mozart, Vivaldi dahi bebek cdlerini dinlet.
11-Farklı sesleri tanıt: rüzgar çanı, kuş sesi, su sesi, sokak uğultusu, çıngırak
12- Anne mutlaka şarkı söylesin, böylece kendi sesini tanıtmış olur.
13-MASAL okuyun.
14-Bir kelimeyi öğretmeye çalışın, çok sık kullanın. ANNE, EEEE gibi.
15- Dil çıkarın. OOOOOO yapın.
16-Renkleri görmeye başlar KIRMIZI, YEŞİL, PORTAKAL
17-Ana kucağına oturtun, tepesine oyuncak asın Buzdolabı magnetlerini fırın tepsisine as karşısına koy baksın Yatağın kenarına renkli nesneler koyun Duvara sticker yapıştırın İsmini kapıya yazıp, buzdolabına, duvara asın.
18- Duvara, perdeye süsler asın
19-Evin içinde gezin ve evi tanıtın.

29.04.2011 (68 GÜNLÜKSÜN)
KİLO:6.24
Boy:57.3

Maşallah dedi. Kilo alman baya iyiydi, sütüne sağlık dedi. Beni MEST etti. Gelelim senin yapacaklarına,
1-Tekerleme söyleyin dedi
2-başını dik tutmaya başlayacaktır.
3-3 kişiyi tanımış olması lazım dedi. Sen bizim dışımızda ANANNEYİ çok sık gördüğün için onu tanıyordun.
4-Anneyi 180 derece takip eder.
5-Başını 360 derece çevirebilir, çıngırakla takip edin.
6-Yüzünü karşıya dönük tutar.
7-Bedenini kendi bedeninize paralel tutup oturtun.
8-Memede eskisi gibi durmaz, çok kısa sürede emer.
9-8 saat açlığa dayanırlar.
10-Akşam 22.00 ila 05.00 arası KAKA YAPMAZLAR
11-Aynı Saatte Aynı Müzikle Aynı Ortamda LOŞ IŞIKTA UYUTUN.....
12-Emzirirken, gözünüzü dikip anlatın,
13-Tavana bakacak, yılbaşı süsleri, renkli süsler asın dedi.
14- Işık bakacak, avizeye uçan hayvanlar asın.
15-Dönencesini günde yarım saat çalıştırın, mutlaka baksın.
16- Artık bizim kadar üşür, sen ne giyiyorsan, onada aynısı giydir.
17- Ay içerisinde ANNEYİ tanıyacak ve laf atacak, Ay sonunda babayı tanımaya başlayacak.
18-Gözyaşı yapımı başlayabilir.
19- kaka sıklığı değişmiştir. Hergün yapmak zorunda değil. 2-3 günde bir yapabilir, merak etme, Eğer 4 günü geçerse, zeytinyağlı pamukla uyarabilirsin.
20- uyku düzeninin oluşması için bebek uyuduğunda mutlaka yatağında yatır. Kucakta, anakucağında uyursa şekerlemesinin süresini uzatır ve gece uykusundan çalar. NORMAL BİR BEBEĞİN UYKUSU: Gündüz uykularının tıbben hiçbir önemi yoktur, aksine bebeğin gelişimini yavaşlatır, organlarının yaşlanmasını sağlar.bioritmini bozar. Akşam 19:30 ile 22:00 arası uykuya dalar. Bu uykusu 4 ila 8 saat aralığında devam eder. Kalkar emer tekrar yatar. Tüm canlılar 05.00 ile 07:00 arası KALKAR. 1.5 saat uyanık kalır sonra tekrar yatar. 8'de yattı diyelim 11:00de kalkar. 2.5 saat ayakta kalır, sonra tekrar yatar.

31.05.2011 ( 3 ay 10 günlüksün)
Kilo:6.76
Boy:61

Başta belirttiyim ki 29.04.2011 tarihine kadar sen hep 24.00 ile 02:00 gece aralığında uyuyordun Alev'in verdiği yönteme o gün başladım ve anında uykun düzene girdi. Sen bu ay sadece 500gr almıştın. Normalde 1 kg alman gerekiyordu. Babanla muayenelere gittiğimiz için Alev ondan gizli bana sordu ( bu hareketi acayip hoşuma gitmişti) sigarayı arttırdınız mı? Ya da diyet mi yapıyorsunuz diye. Ben ikisinide yapmıyordum ufaklık. Zaten hamileyken sigarayı tamamen bırakmıştım, kilomu hiç ama hiç dert etmiyordum çünkü sağlıklı, mutlu bir bebek dünyaya getirmiştim ve baban bana böylede aşıktı.Mama takviyesi yapalım dedi. Sonrada;
1- Emme aralıları iyice açılır, 2.5-3 saatte bir emmek isterler.
2-Emzirme diyetini bırak, TÜM YİYECEKLER SERBEST
3-Bebek bir memnin %90'nını 3 dakikada emer geri kalanı KEYİFTİR.
4-Yan YATIRILAMAZ.
5-Gazı çıkarılmaz, kendisi çıkarır
6-Yattığı yerden öne doğru kalkmak ister, yüzüstü yatarken başını geriye iter.
7-Boğulma tehlikesi tamamen geçmiştir.
8-Ani bebek ölümü %0dır.
9-İstersen Odasını bile ayırabilirsin.
10.terlemesi artar
11-Anne karnını tamamen unutur.
12-OTURTUN
13-Yüzüstü yatırın ayak tabanına bastırın öne doğru gider, sırtüstü yatırın, elinden tutun, kalkar mısın ? diye sor. İsterse KALKAR. ,
14-İsterse ayakta durur, basar.
15-Saçları hızla dökülmeye başlar, aynı zamanda anneninde
16-Bebeğin saçlarını sakın KAZITMAYIN
17-Kolları istemli hareket eder. Eller günde 5 saat açıktır. (5 aya kadar)
18-Ortada ellerini birleştirir.
19-PlayGYM halısı alın. (TINY LOVE TEKMELE VE OYNA)
20- Ellerine bakar, çıngıraklı bileklik takın.
21-VUR ses çıksın
22-Eldiven kuklalarından alın,
23-Anne parmaklarına, takıü yüzük taksın çok ilgisini çeker incelemeye başlar.
24-Gözlerini kocaman açarak bakar, resim gösterin çok ilgisini çeker.
25-ÇANTA gibi heryere taşıyabilirsiniz.
26- Kafasının arkası yamuklaşabilir merak etmeyin düzelecektır çünkü arka bıngıldağı kapanacaktır.
27-Başın arkasında enseye yakın yerde BEN çıkabilir, NORMALDIİR.
28-Kollarını hareket ettirir ama hangi elini kullanacağı henüz belli OLMAZ.
29-Göz rengi değişime girmeye başlar
30-Sesli kahkaha atacaktır.
31-Salyası çok artacak
32-Birlikte banyo yapabilirsiniz.
33-Tek başına uyumayı öğrenmesi gerek, mutlaka öğretin. Yatağına yatırın pışpışlatın, ağlarsa tekrar alın, yatırın, böyle böyle kendi yatağında dalmasını öğretin

01.07.2011 ( 4ay 10 günlüksün)
Kilo:7.37
Boy:64,3

Alev bizi AMERİKAN ailelerine benzetti, babanla benim tam bir aile olmak için yaratıldığımızı söyledi. Hatta bize siz 3 çocuk falan yapın dedi. Sana MUTLU BEBEK diyor. Benide acayip takdir ettiğini, anneliğimi çok beğendiğini söyledi. Kalbi ve mantığıyla hareket edebilen bir annesin sana bravo dedi. Bunları ondan duymak varya beni nasıl gururlandırdı anlatamam ufaklık. Babanı çok ama çok takdir ettiğini, böyle ilgili babanın çok nadir olduğunu söyledi. O da hayatında hiç bu kadar gururlanmadığını söyledi. SEN BİZE NELER YAPTIRIYOSUN UFAKLIK. Herşey senin için.... Bu ay yapacakların,
1- Daha çok sıçrar, daha çok korkar
2-El-ayağı terler Ayak tırnakları kopar Batık olabilir
3-Rüya görürler. Yattıktan 1.5 saat sonra ağlayarak uyanabilirler, kaldırma pışpışla uykusuna devam etsin.
4-Odada Yalnız kalmaya tahammül edemezler. Bebek-Çocuk cdleri var onlardan al. Odasında çalsın.
5-Yere bakarlar. Yere oturtun, ışıklı, sesli oyuncak alın. Takip etsin.
6- Yüzüstü yatır, önüne ayna koy, aynada kendine bakar ve baya baya kalkmaya çalışır.
7-Koltuğun köşesine destekli oturt, önüne oyuncak, ayna ver.
8-Uzanmaya ve Dönmeye başlayacak dikkat et.
9-o artık bir birey ona dokun ve mutlaka konuş
10-Kendi istediklerini yaptırmaya çalışır. Bebekler 4-7 ay arası ebeveynleri kullanmaya başlarlar.
11-Numaradan, bağırır, öksürür,ağlar ve KÜSER
12-TV kesinlikle YASAK. OTİZM yapabilir.
13-Bir dahaki ay katı gıdaya geçeceğimiz için hazırlık yap. CAM RENDE, KATI MEYVE SIKACAĞI,İLK BESLENME KAŞIĞI,RONDO,BLENDIR,SAF SIZMA ZEYTİNYAĞI al
14-Diş et büyüme ayı. Salyası çok artar, yumruk yapar, ellerini süreklikulağına götürür. Kulağı ağrıyor diye korkma, dişi için kulağına götürür.

05.08.2011 (5 ay 15 günlüksün)
Kilo. 7.82
Boy:66 .

Gelişimini çok beğendi Alev, gene nekadar MUTLU olduğunu söyledi. BİR BEBEK NASIL GELİŞİR büyüme eğrisi DEMİR birebir uyuyor diye beni tebrik etti.Babanla ben çok sevindik. Odasını ayırabilirisiniz dedi ve biz eve gelince hemen odanı ayırdık. Sana olan tavırlarımızda yanlış bulduklarımız, acaba doğru mu yapıyoruz diye endişelerimiz vardı babanla bunları sorduk fikir aldık. ŞİMDİYE kadar gayet başarılı olduğumuzu söyledi. İnsan yeni anne-baba olunca özelliklede çok taviz vermeye meyilliyse açıkçası yardım bekliyor.Ama duyduğumuz sonuç bizi gene çok mutlu etti. Bu ay yapacaklarına gelince;
1- 180 derece dönecek, ayağını emecek, eğlenenle eğlenecek
2-Akşam üstü canı sıkılacak, o yüzden akşam mutlaka dışarda olun huysuzlanmasını önler.
3-kedi gibi, yakalar
4-Basar (uzun süreli değil ama)
5-Öne doğru jöle gibi eğilir.
6-Elinize kaşık alın çalın, elinize zil takıp çalın.
7- Çekmeye başlar, çekmeli oyuncaklar alın
8-Kitap alın, dişliklilerden. Hem haşır huşur ses çıkarır ilgisini çeker, hemde dişler 9-Ayak Ayı: tekmeleyecei oyuncaklardan alın, ayrıca yatağın ayak ucuna ceviz, fındık poşetleri koy, onları tekmelesin ses çıktıkça hoşuna gider.
10-hacıyatmaz balon al tekmelesin
11-Çıngıraklı çorap Ya da patik al dikkatşni çeksin. Bu ay burada sadece alacaklarımızı yazdım ama tabiki bunu konulmadık sadace. Asıl konularımız ALERJİ, VE KATI GIDAYA geçişti. Daha önce onları uzun uzun yazdığım için tekrar bahsetmiycem.

05.09.2011 (6 ay 15 günlüksün),
Kilo:8.25
Boy:67.8

Başarılı bi geçiş oldu katı gıdaya beni çok zorlamadın geçen ay, zaten gelişimin güzel gittiği için Alev'de çok beğendi. Fakat bu alerjin bizi birazcık önceki menümüzden uzaklaştırdı ufaklık. NEOCATE mama verdi bununla muhallebi yapmamı söyledi. Sabah kahvaltında: su+pirinç unu+yulaf unu+mama+pekmez+kurabiye Ben tam sana ne bericem acaba yeterli besleniyomusun, önemli derecede kalsiyum alımımız düştü diye üzülürken Alev gene çözüme ulaştırdı beni. Sabah kahvaltın için yumurta akı, pekmez ve zeytinyağ ile yapılacan kurabiyeyi önerdi. Muhallebine katıp vericem.Bu arada CEMRE adında acayip tatlı bi hanıma yönlendirdi beni. Kendisinin küçücük mutfağında büyük lezzetler var. Kurabiyeyi bize o yapacak. Çorbalardan da sadece ŞEHRİYE ÇORBASI eklendi menümüze. Maalesef, tarhana ve yoğurt bi süre daha olmayacak. Sebze çorbasında artık İRMİK kullanacağız. Ayrıca tavuk göğsü ve kıymada çorbaya eklenecekler arasında. Diğerleri ise; ,
1-Artık aylık 330-450 gr aralığında kilo alırlar
2-Anne sütünün besin değeri %50 azalır
3-Eş zamanlı yemek eylemine katılır, beraber yemek yemeniz çok ÖNEMLİ
4-Birlikte sofraya oturulur, mama sandalyesinin önüne muz koy bırak elleriyle yesin
5-Kendi beslenme kaşığı al. Batırsın yesin
6-Beslenme filesi al.içine meyve koy kendi yesin.
7-İlk kuplu bardağını al eline ver. Kendi içmeye çalışsın
8-2 nolu biberon emziğine geçebilirisn.
9-Öne doğru eğilerek oturucak.etrafında kaymaya başlayacak, çift taraflı dönecek 10-Fisher Price TIRTIL EĞİTİCİ MASAL KİTABI al sayfa çevirsin
11-Kumanda ve cep telefonlarına çok ilgi duyar. Eline ver oynasın
12-HOPPALA oynasın
13-Araba koltuğu 2 numaraya geçebilirsiniz.
14-Nenedent diş macunu al, dişlerine masaj yap
15-Tef, Davul gibi ses çıkartıcı oyuncaklara ilgisi artacak
16-Gece sık uyanmalar başladı
17-GECE ASLA 1 KEREDEN FAZLA EMZİRİLMEYECEK. Büyüme hormonu AÇKEN saat 23:30 ile 05:30 arası salgılanır.

06.10.2011 ( 7 ay 15 Günlüksün)
Kilo: 8.47
Boy: 69.8

Bugün 7. ayının kontrolü vardı ufaklık. Baştan söyliyim az kilo almışsın ama dert değil çünkü DİŞ PÖRTLEMİŞ. İlk olarak ta doktorun görmüş oldu. Alt soldan toplu iğne başı kadar çıkmış. Her türlü huysuzluğun vardı, uykusuzlukta vardı ama ateşin çıkmadığı için anlamadık biz. Bizde ilk dişi gören hediye alırki gerisi çabucak gelsin diye. Alev'de bunu biliyomuş ki bize hemen DİŞ İNDİRİMİ yaptı. İnşallah diğerleri arkadan çabucak gelir ufaklık. Kilon düşüktü ama boyun 2 cm uzamış. Aslında Alev çok beğendi. Kitap gibi büyüyor bu çocuk dedi. Tam sevdiğim gibi, boyu uzun, kilosu normal gidiyor dedi. Önce kilo almadığına üzülmüştüm ama sonra böyle diyince kafam çok rahatladı. Senin ne kadar hareketlendiğini, ne kadar değiştiğini hemen farketti sana CİNALİM diyor. Sen hakkatende cin gibi oldun ufaklık. Önce benim sorularım vardı, onları teker teker yanıtladı. Aylık sende gördüğüm değişimlerdi. Çok iyi oturduğunu söyledim, yemeklerin hakkında konuştuk, bacaklarında hafif pütürlükler çıktı ama kırmızı değil. Sürtme sandık biz “hayır dedi, diş çıkarma evresinde alerjisi artar” onuda öğrenmiş olduk. Seni şikayet ettim, hiç ama hiç durmuyor dedim. Uyku saatleri değişmedi ama tamamen sallayarak uyutuyorum dedim. Sallama işini çok beğenmedi ama çarem yok diyincede anladı. Gündüz uykuları bu ay bozulurmuş onu söyledi. 6-9 ay arası bebekler çok hareketlenir hatta anne bebeğini tanıyamaz bile dedi. Bu ay yapacaklarına gelince;
1- 7-9 ay arası gece uykuları değişir. (senin zaten değişti 20:30 ile 21.00 hatta 21.30 u bile bulduğu oldu)
2-Odadan çıkınca felaketin olur, arkndan bağıracak ama sen genede ÇIKACAKSIN dedi. Çıktıktan sonra “gel tatlım, gel bebeğim, sen gelebilirsin” diye seslen dedi. Bu ay sürüklenme ayıdır. Etrafında 360 derece dönecektır. Senin yanınada sürüne sürüne, döne döne gelecektir dedi. (Dönme işini yapıyosun ama sürünme daha olmadı, ayrıca hakikatende benim odadan çıkma şansım yok çıkarsam çıldırıyosun) 3-Bu ay EĞLENCE AYIDIR. Sürekli döner, hareketlenir. Altını açtırmak istemez bu durumda, hemen bezini elini ver, hiç konuşma, gözüne bakma hızlı hızlı altını değiştir dedi. ( işte bu süper oldu çünkü ben tek başına altını ÇOK ZOR değiştiriyordum)
4-7-9 ay arası tik ayıdır. Tuhaf hareketler yapabilir normaldıir. ( bakıp bakıp duruyosun yüzümüze sonra titrer gibi oluyo, Ya da irkilme gibi)
5-7-9 ay arası kaşığı reddedebilir. Katı gıdaları iyice rondodan geçir ELİNLE ver, sıvıları ise kalın cam bardakla içir dedi.
6-7-9 ay arası çok bağırır sende eşlik et çok bağırın beraber eğlenmiş olur.
7-Hedefi yakalar. Bi oyuncağı gözüne kestirdimi almak için uğraşır ve alır.
8-Ezme işine geçilir.. Verdiğin katı gıdaların pütürü arttırılır.
9-Elinle yemek yedirebilirisin. Ayrıca kurabiye, ekmeğin ucunu eline ver yesin.
10-Devekulu ayıdır. Dikkat et kafayı biyerlere sokmak isteyecektir.
11-Artık uyurken uyku tulumuna geçilir. Ayaklı bir uyku tulumu al giydir.
12-Yana dönmeler artacak, geri geri emekleyecek.
13-Yürümek isteyecektir. Kollarından tut İSTEDİĞİ kadar yürüt. Önüne top koy ona vura vura yürüsün.
14-Top havuzuna koy rahatça oynasın
15-Yere koy önüne oyuncakları koy oynasın
16-Hayvan seslerini çıkart, teker teker ona tanıt.
17-Oyun topları var onlardan al ver eline. Onlarla oynasın, kaçsın yakalamaya çalışsın.
18-Piyano al, sesleri çıkarsın
19-Fırın tepsisine, küçük arabalrı oyuncakları koy hareket ettir, ,izlesin
20- Meyve filesini acayip kullandığını söyledim. Devam dedi çünkü başka türlü meyve yemiyosun, karpuz, kavun, erik vriyim mi dedim ver dedi. Karpuzu zaten çok severek yiyodun. Baban benden gizli
çok vermiş sana. Menün zenginleşti ufaklık, sebze pürelerine geçtik, ayrıca kahvaltına yumurta geldi. Taze fasulye,ıspanak,kırmızı mercimek püreleri yapıcaz. Ayrıca dolmamız var. Kabak tatlısını sordum yapıcam veriyimmi diye ver dedi. Bakalım onuda yarın vericem sana. Menü zenginleşti bakalım inşallah bu ay kilomuzu toparlarız. :)))


04.11.2011 ( 8 ay 14 günlüksün)
kilo: 8.700
boy:72 cm

Antalya'dan döndüğümüzün ertesi günüydü, Alev'de randevumuz vardı, tam isabet oldu. Zaten hastaydın ve ben seni mutlaka görsün istiyordum.

Önce seni kontrol etti, bu çocuk hasta, boğazı kızarmış dedi. Ihlamur verin dedi. Şurubu da bir hafta kullanın dedi.

Genel anlamda gelişimini çok beğendi. CİN ALİ çok hareketlenmiş dedi. Hatta bıngıldağını kontrol ederken, bağırdın ona SERT ERKEK dedi sana.

300 gr almışsın bi önceki aya göre, dedim ki neden bu kadar az kilo alıyo. Normal dedi, anneye babaya çekmiş, ayrıca çocuk 2 diş çıkardı, ve şu anda da hasta. Rahatladım biraz, çünkü Antalya'da doğru dürüst hiç yemedin sadece emdin. Yeme düzenini yapamıyorum mu acaba dedim, hayır dedi, gayet iyi fakat zaman zaman böyle olur korkma dedi.

Alerjimizden dolayı, kahvaltımız hep tekdüzeydi "muhallebi". Antalya'da kuzenim alternatif olarak, milupanın tahıllısını söyledi. Mamaya katılıyo. Süper dedi, çocuk sıkılır, hep aynı şeyden hafta 3 kere bundan verebilirsin,çok yararlı dedi. Bu arada normal meyve yemediğini, kavanoz meyve yediğini söyledim. Hiç skıncası yok, çocuk nasıl istiyosa öyle ver dedi.

Pütürlü gıdayı çok sevmediğini söyledim, ben çok deniyorumm ama reddediyo dedim. Dene mekten vazgeçme mutlaka alacaktır dedi. Merak etme pütürlü yemeyen çocuğum yok, Demir'de mutlaka alır, daha küçük dedi.

Kollarını hareket ettirerek sürünüyo dedim. Süper, bu ayın sonunda emekleyebilir dedi.
Menüne acayip güzel şeyler eklendi, sebze püreleri, çorba çeşitleri. Ohhh acayip iyi oldu. Çünkü bu sıralar sadece emiyosun. Bari çeşit olurda yemeyi artırırsın. Bu ay yapacaklarına gelince;

*Geri geri emekleyebilir
*Öne doğru sürüklenir ( sen ikisinide zaten yapıyosun ufaklık)
*ELlini pipisine götürür, çekmeye çalışır. O bunu yaparken asla pis, kaka yapma demeyin. bırakın keşfetsin dedi ( sen çok uzun zamandır keşif üstündesin)
*2 ay sonra poposundan bir kütle geldiğini farkeder, dokunmak iste. sakın müdahale etmeyin yoksa utanır kakasını tutar dedi.
*Neden-Sonuç ilişikisini çözmeye başlar
kumanda-tv
açma-su
ışık düğmesi-lamba
*Parmağınızla işaret ettiğiniz yere bakar. (parmağınıza değil) bunu zaten yapıyodun ufaklık :))
*Saklananı bulmaya çalışır ( bunu sen ne zaman merdivenden insek babana yada bana yapıdun zaten)
*Elinden bir obje aldığınızda ağlamaya başlar, mutlaka yenisini verin.
*Bebek olduğunu bilir, bebekleri ve çocukları çok sever.
*Mimikli bebek alın keşfetsin
*Bebek fotoğrafları gösterin
*Eşyalarının fotoğraflarını göstererek tanıtın
*pencere kitaptan alın
*Dönen objelere bayılır ( fisher price cd player)
*Tüm el-ağız hareketlerini tekrar eder
*Saklambacı sever, yorgan altında oyun oynayın
*Yağmura dokundurun
Güvercin, kedi, köpek anlatın
Dallara çok bakar hareketli olduğu için
*Gece kabusu 8-18 ay arası başlar. Çok şiddetli ağlama krizi olur. 3-15 dk arası devam eder. Sadece sevgiyle dokunun, güzel sözler söyleyin, yanında olduğunuzu hissettirin.

Hiç yorum yok: